2021-08-312021-08-31http://hdl.handle.net/11396/6706Bioprocesses are those processes that involve the manipulation of living organisms or their cellular components as substrates in order to obtain a biomass or product to provide goods or services as an example, the use of bacteria acid lactic acid in biopreservacion, this was proposed as target bacteria produce acid lactic acid in an aerobic bioreactor through a conventional molasses as carbon source and check the development of the micro-organism as biomass, to accomplish this was carried out in two different twinjet with volumes of 7, 5L, 0, 5 L using the same substrate and inoculum I, evaluating chemical variables such as pH, acidity, ºbrix, reducing sugars and absorbance . The results show a correct development of the bacteria metabolism lactic acid observing one acidification of the environment demonstrating in the pH decrease and increase of titrable acidity, also seeing a decrease in sugars reducers interpreting this as the consumption of the carbon of the micro-organism and the realization of a process source fermentation and verifying the biomass growth through units of absorbance and the weight of the produced biomass, and may conclude that there was a proper acid development of bacteria lactic demonstrating that molasses is a source of carbon and a half of crop suitable for the production of this bacterium.Los bioprocesos son aquellos procesos que involucran la manipulación de organismos vivos o sus componentes celulares como sustratos, con el fin de obtener una biomasa o producto para proveer bienes o servicios, por ejemplo, el uso de bacterias ácido lácticas en biopreservación, por esto se propuso como objetivo producir bacterias ácido lácticas en un biorreactor aerobio a través de una fuente de carbono convencional como la melaza y comprobar el desarrollo del microorganismo como biomasa, para realizar esto se realizó en dos diferentes birreactores con volúmenes de 7,5L y 0,5L utilizando el mismo sustrato e inóculo, evaluando variables químicas como lo son el pH, acidez, °Brix, azúcares reductores y absorbancia. Los resultados mostraron un correcto desarrollo del metabolismo de la bacteria ácido láctica observando una acidificación del medio evidenciándose en la disminución del pH y el aumento de la acidez titulable, mostrando también una disminución en los azúcares reductores; interpretando esto, como el consumo de la fuente de carbono del microorganismo y la realización de un proceso fermentativo y verificando un crecimiento de la biomasa a través de las unidades de absorbancia y el peso de la biomasa producida, concluyendo que hubo un correcto desarrollo de la bacteria ácido láctica, demostrando que la melaza es una fuente de carbono y medio de cultivo apto para la producción de esta bacteria.application/pdfDerechos de autor 2019 UGCienciaBioreactorpHacidificationcarbon sourcebiomass.AcidificaciónbiomasabiorreactorpHfuente de carbono.Evaluation of molasses as a culture medium for the production of lactic acid bacteriaEvaluación de melaza como medio de cultivo para la producción de bacterias ácido-lácticasinfo:eu-repo/semantics/article